СУЧАСНІ ПСЕВДОРЕЛІГІЙНІ УТВОРЕННЯ ТА КУЛЬТИ УКРАЇНСЬКОГО ПОХОДЖЕННЯ: СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНА ПРИРОДА І ДУХОВНО-МОРАЛЬНИЙ ПОТЕНЦІАЛ - Дмитрук, Олександр Миколайович (My University, 2025)
Магістерську роботу присвячено комплексному аналізу феномену сучасних псевдорелігійних утворень (далі – ПУ) та культів українського походження, розкриттю їхньої структурно-функціональної специфіки та оцінці впливу на духовно-моральний стан українського суспільства. Актуальність дослідження зумовлена активізацією деструктивних релігійних рухів в умовах гібридної агресії проти України, що перетворює їх із локальної соціальної проблеми на чинник загрози національній безпеці. Мета та дослідницькі завдання. Автором проаналізовано історичні та соціокультурні передумови виникнення ПУ в Україні, зокрема вплив посттоталітарного «сакрального вакууму» та поширення релігійного синкретизму, який використовується культами як механізм мімікрії та легітимації. Окрему увагу приділено дослідженню психологічних механізмів впливу на особистість, що призводять до втрати моральної автономії адептів, руйнування родинних зв’язків, соціальної ізоляції та формування залежницьких моделей поведінки. Виявлено приховані функції ПУ, серед яких фінансова експлуатація, політична маніпуляція та використання культових структур як інструментів «м’якої сили» у контексті гібридної війни. Запропоновано напрями удосконалення державно-правових механізмів протидії, зокрема імплементацію науково обґрунтованих критеріїв деструктивності у правове поле та запровадження адміністративної відповідальності для юридичних осіб. У роботі обґрунтовано модель соціальної превенції, що ґрунтується на синергії державних інститутів (медіаграмотність, просвітницькі програми) та традиційних церков (духовне виховання, пастирська підтримка). Також розроблено стратегію третинної профілактики (реабілітації), спрямовану на відновлення автентичної особистісної цілісності та реінтеграцію жертв культів у суспільство.
Keywords: псевдорелігійні утворення (ПУ), деструктивні культи, контроль свідомості, національна безпека, релігійний синкретизм, правова протидія, соціальна реабілітація, духовно-моральний потенціал.