Використання принципу contra proferentem у правозастосовній практиці - Protskiv, Nataliia; Nykyforak, Volodymyr (Підприємництво, господарство і право, 2021)
У статті розглядається проблема застосування принципу contra proferentem як одного зі способів тлумачення цивільних договорів судом. Автори досліджують можливості застосування цього принципу в судовій практиці України, а також межі його реалізації. Буквальне тлумачення як пріоритетний метод не завжди дає змогу виявити однозначний зміст договору. Тлумачення договору є актуальним у зв’язку з подальшим розвитком договірного права, появою нових видів договорів, збільшенням обсягу текстів цивільних договорів, а також для захисту слабшої сторони договору. Визначено, що принцип contra proferentem являє собою тлумачення спірної чи суперечливої умови договору на користь контрагента сторони, яка склала договір. Він може застосовуватися як у відносинах між суб’єктами підприємницької діяльності, так і з участю споживачів. Доведено, що особливого значення принцип contra proferentem набуває при використанні стандартних умов договорів. Сторона, яка розробляє умови договору, повинна забезпечити ясність таких умов і несе ризик помилки в розумінні своїх намірів контрагентом. Принцип contra proferentem розроблений також як санкція за включення в договір навмисно неясного застереження. Однак застосування цього правила має обмежуватися лише тими випадками, коли сторона не могла впливати на формування змісту договору, зокрема при укладенні договорів приєднання. Автори розглядають принцип не лише як спосіб тлумачення договору, а і як спосіб збереження договірних зобов’язань. Цей принцип закріплено в міжнародному праві (Принципи УНІДРУА, Принципи Європейського договірного права, Модельні правила європейського приватного права), а також у законодавстві країн Європи (Італії, Іспанії, Німеччини, Австрії). Метод тлумачення договору contra proferentem необхідно визнати ефективним інструментом забезпечення справедливості при вирішенні договірних спорів. Останнім часом у правозастосовній практиці спостерігається зростання інтересу до використання принципу contra proferentem, тому вивчення можливостей такого методу тлумачення має надзвичайно вагоме значення.