Дослідження українських субтитрів як елемента аудіовізуального перекладу в англомовному фільмі 'Love, Rosie' - Космірак, Надія Степанівна (Чернівецький національний університет ім. Ю.Федьковича, 2024)
Для іноземної аудиторії доступність і розуміння іноземних фільмів значною мірою залежить від якості перекладу, зокрема субтитрів. Аудіовізуальний переклад (АВП) відіграє вирішальну роль у подоланні мовних і культурних розривів, роблячи фільми доступнішими для ширшої аудиторії. Саме тому, наша магістерська робота присвячена дослідженню аудіовізуального перекладу, зокрема аналізу субтитрів у англомовному художньому фільмі "Love, Rosie". Аудіовізуальний переклад є важливою складовою сучасної перекладацької практики, оскільки він забезпечує доступ до іноземного культурного продукту для широкої аудиторії. Субтитрування як один із видів аудіовізуального перекладу має свої специфічні вимоги та особливості, що відрізняються від інших форм перекладу. Однією з головних проблем при субтитруванні є необхідність перетворити розмовний діалог на читабельний текст, який вписується в обмежений екранний простір і час, доступний для перегляду. Це часто призводить до пропуску або зміни певних елементів, що може вплинути на розуміння та сприйняття фільму глядачами. При перекладі перекладач повинен врахувати ці обмеження, зберігши при цьому гумор, емоційну глибину та культурні нюанси фільму. У нашій роботі досліджуються стратегії, застосовані субтитрувальниками фільму для подолання цих викликів і створення перекладу, що резонує з українськими глядачами.
Keywords: аудіовізуальний переклад, англо-український переклад, субтитри, переклад художніх фільмів, трансформації