Алгоритм проєктування плану компетентнісного уроку інформатики Нової української школи - Byrka, Marian (Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах, 2024)
У статті визначено, що сучасний компетентнісний урок інформатики спрямований на формування в учнів 5-9 класів ключових і предметної компетентності. Основними характеристиками компетентнісного уроку детерміновано: спільне з учнями визначення завдань уроку з наперед підготовленого вчителем переліку можливих завдань для конкретного уроку; учіння як провідна форма діяльності учня; використання компетентнісних завдань; швидка зміна видів навчально-пізнавальної діяльності учнів; обов’язкове застосування активних та інтерактивних методів навчання, а також проблемного навчання; особлива увага до здійснення рефлексії учнями; вчитель – організатор і керівник освітнього процесу на уроці. До основних типів компетентнісних уроків віднесено: урок формування компетентностей; урок розвитку компетентностей; урок перевірки та/або оцінювання досягнення компетентностей; урок корекції основних компетентностей; комбінований урок. Здійснено співставлення типів традиційних і компетентнісних уроків згідно їх класифікації за дидактичною метою. Констатовано, що на сьогодні відсутні перспективні концепції структури та змісту компетентнісного уроку, які могли б бути успішно застосовані у викладання інформатики в умовах Нової української школи. Тому вважаємо за доцільне використовувати традиційну структуру основних етапів уроку, а їх змістове наповнення має відбуватися з урахуванням акцентів компетентнісного підходу, вимог інформатичної освітньої галузі Державного стандарту базової середньої освіти, обраної вчителем модельної програми, а також забезпечення цілеспрямованого мотиваційного і емоційного впливу на учнів. Розроблено алгоритм проєктування плану компетентнісного уроку інформатики для інформатичної освітньої галузі, який охоплює дванадцять кроків.
Keywords: Нова українська школа, інформатика, інформатична освітня галузь, компетентнісний урок, алгоритм проєктування