Українська криза біженців внаслідок повномасштабного вторгнення: сучасний стан - Руденко, Оксана Валеріївна; Вайцеховська, Оксана Романівна (Нац. юрид. ун-т ім. Ярослава Мудрого. Харків, 2024)
З часів закінчення Другої світової війни повномасштабне вторгн енняросії в Україну викликало посеред іншого найбільшу вимушену міграцію в Європі. З моменту вторгнення було переміщено близько третини населення. Понад 14 мільйонів українців були вимушені залишити свої домівки від початку повномасштабного вторгнення росії. Після початку збройного конфлікту близько десяти мільйонів українців ще досі не можуть повернутись до своїх звичних місць проживання. Всередині України залишаються внутрішньо переміщеними ще чотири мільйони громадян, при цьому понад шість мільйонів біженців знайшли притулок за кордоном як в Європі, так іза океаном, зокрема в США та Канаді. З лютого 2022 року до березня 2024 року по всьому світу було зареєстровано близько 6,5 мільйонів біженців з України.
Keywords: міграційна криза, повномасштабне вторгнення, вимушена міграція, масовий відтік населення