Громадянська освіта в умовах безпекових викликів і загроз - Ротар, Наталія (Чернівецький нац. ун-т, 2022)
У навчальному посібнику міститься необхідний теоретичний та аналітичний матеріал для поглибленого розуміння предмету і змісту громадянської освіти, широкий спектр дидактичних і методичних розробок і матеріалів, корисних для повсякденної навчально-педагогічної роботи викладачів- предметників. Колектив авторів аналізує цілі та завдання громадянської освіти, вивчає регіональні приклади партнерства освітніх закладів та інститутів громадянського суспільства в Чернівецькій області, визначає перспективні напрямки розвитку їх співпраці у царині громадянської освіти, узагальнює європейський досвід моделювання громадянських компетентностей і пропонує оптимальні шляхи його імплементації у вітчизняну освітню практику, характеризує основні новації в системі громадянської освіти у контексті реалізації завдань з формування нової української школи, розкриває пріоритетні завдання і принципові особливості, які повинна враховувати громадянська освіта в сучасних умовах розвитку полікультурних регіонів, висвітлює сучасні наукові підходи і методи викладання курсу «Громадянська освіта» у школі та надає практичні поради з їх використання, презентує й ілюструє на прикладах практики використання інтерактивних технік у системі громадянської освіти. Для вчителів, учнів, студентів, аспірантів, науковців, викладачів закладів вищої і післядипломної освіти, працівників органів державної влади, посадових осіб органів місцевого самоврядування усіх зацікавлених проблемами розвитку громадянської освіти.
Інтеграція європейської моделі громадянських компетентностей до системи громадянської освіти України
Keywords: Громадянська освіта, європейська інтеграція, громадянські компетентності, система освіти України