Становлення і розвиток музично-інструментальної освіти в Західній Україні (друга половина XIX ст. - перша третина XX ст.) - Полянко, Микола Олегович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2026)
Дисертаційне дослідження присвячене комплексному історико-педагогічному аналізу процесів становлення і розвитку музично-інструментальної освіти в Західній Україні у другій половині XIX ст. – першій третині XX ст. в контексті соціокультурних, політичних та європейських інтеграційних впливів. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю переосмислення історичного досвіду розвитку мистецької освіти в контексті сучасних викликів, пов’язаних із трансформацією освітнього простору, пошуком ефективних моделей підготовки фахівців мистецького профілю та потребою збереження і розвитку національної культурної ідентичності. У сучасних умовах соціальної нестабільності музично-інструментальна освіта постає не лише як галузь професійної підготовки, а як стратегічно важливий культуротворчий ресурс, що забезпечує духовну стійкість суспільства, сприяє консолідації громад і виконує функцію трансляції культурних цінностей. У цьому контексті звернення до історико-педагогічного досвіду дає змогу виявити закономірності розвитку мистецької освіти, визначити її внутрішні ресурси та окреслити перспективні напрями модернізації. Метою дослідження є всебічна характеристика процесу становлення і розвитку системи, змісту та форм організації музично-інструментальної освіти в Західній Україні означеного періоду та обґрунтування можливостей творчого використання цього досвіду в сучасній освітній практиці.
Keywords: музичне мистецтво; музична освіта; музично-інструментальна освіта; музично-педагогічна освіта; музично-мистецькі заклади; музичне товариство; мистецький простір; музичне виконавство; концертно-виконавська діяльність; художньо-творча діяльність; інструментально-виконавська підготовка; підготовка учителя музичного мистецтва; історико-педагогічний аналіз; Західна Україна; історія музично-інструментальної освіти