ОЦІНКА ПОТЕНЦІАЛУ СОНЯЧНОЇ ЕНЕРГІЇ ЗАСОБАМИ ГІС (на прикладі територій Чернівецької області) - Третяк, Володимир Миколайович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2020)
Сонячна енергетика є одним з перспективних напрямків використання енергії відновлювальних джерел на території України. Переваги використання енергії сонячної радіації як первинного місцевого енергоресурсу, полягають у можливості використання на більшості ділянок поверхні Землі та в можливостібезпосереднього перетворення енергії сонячної радіації в теплову та електричну енергію. Основними параметрами, що використовуються у визначенні ефективності впровадження сонячних енергетичних установок, є інтенсивність надходження сонячної радіації і температура зовнішнього повітря. Сонячне випромінювання, яке надходить на будь-яку поверхню, складається з прямої і розсіяної сонячної радіаціїта випромінювання, що відбивається від поверхні Землі і різних предметів, розташованих поблизу цієї поверхні. Надходження сумарної сонячної радіації змінюється протягом дня, року та з року в рік, однак, її середньорічні значення за багаторічний період досить стійкі. Змінними величинами є самі складові сумарної сонячної радіації (пряма та розсіяна сонячна радіація), причому часто збільшення однієї з величин призводить до зменшення іншої, майже не впливаючи на їхню суму. Складова прямої сонячної радіації в добовій сумі сонячної радіації, що потрапляє на горизонтальну поверхню Землі, може знаходитися в діапазоні від 90% у дуже сонячний день до 0% у дуже похмурий день
Keywords: ГІС, АЕ, ВДЕ, ГІМ