Концепт CONFLICT в сучасному англомовному мас-медіадискурсі - Зайдел, Ірина Іванівна (My University, 2023)
Протягом останніх років конфлікт став невід’ємним елементом людської діяльності і досліджується з точки зору таких наук як: філософія, психологія, соціологія. Проблеми конфліктів і конфліктних ситуацій завжди цікавили вчених, тому зросла кількість запитів дослідження концепту CONFLICT і в мас-медійному дискурсі. Мас-медіа дискурс є важливим елементом сучасного інформаційного суспільства, він допомагає розуміти, як формується громадська думка та як може відбуватися вплив на громадян. Таким чином, метою цього дослідження є характеристика та опрацювання теоретичного матеріалу концепту CONFLICT, з опорою на сучасному англомовному мас – медіа дискурсі, та проведення комплексного дослідження метафоричної репрезентації та сфери актуалізації концепту конфлікт у англомовному дискурсі. Зокрема, основними завданнями цієї роботи є дослідити конфлікт з точки зору філософії, психології та соціології, висвітлити матеріали та методи дослідження, дослідити використання метафоричної репрезентації конфлікту і перевірити актуальність концепту конфлікт у англомовному мас-медійному дискурсі. Дослідження складається із трьох частин. Частина 1 включає теоретичні основи дослідження, було встановлено які саме лінгвістичні підходи та методи дослідження концептів існують і яким чином досліджується концепт CONFLICT також було досліджено медіа дискурс як середовище функціонування лінгвістичних явищ. У частині 2 представлено дослідження американського мас-медійного дискурсу, а саме метафоричну репрезентацію концепту конфлікт та сфери актуалізації цього концепту. У частині 3 представлено дослідження британського мас-медійного дискурсу, а саме метафоричну репрезентацію концепту конфлікт та сфери актуалізації цього концепту. Роботу завершують загальні висновки дослідження.
Keywords: концепт, конфлікт, мас-медіа дискурс, американський дискурс, британський дискурс