АВТОРСЬКА ТЕРМІНОЛОГІЯ У НІМЕЦЬКОМОВНОМУ ФІЛОСОФСЬКОМУ ДИСКУРСІ - Рубанець, Тетяна (My University, 2025)
Важливим новотворам І. Канта присвячена праця Ґ. Праусса “ Kant und das Problem der Dinge an sich” (Prauss 1977). Автор детально аналізує термін “Ding-an-sich” (річ-у-собі) і постулює семантичні розбіжності між “Erscheinung” (явище – те, як речі нам являються) та “Ding an sich” (річ у собі – те, якими речі є самі по собі, незалежно від нашого пізнання). Дослідження показує, як цей термін стає ключовим для розуміння кантівської гносеології та його критики метафізики. У праці “A Kant Dictionary” Г. Кейджила (Caygill, 2017) основна увага сфокусована на такі ключові поняття, як “Möglichkeit” (можливість) та “Notwendigkeit” (необхідність) як категоріям модальності. Г. Кейджил показує, як І. Кант перетворює ці повсякденні терміни на філософські категорії з чітко визначеним епістемологічним статусом.
Keywords: conceptualization, neologisms, semantic transformation, German language, terminological system.