СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНА РОБОТА З КІБЕРЗАЛЕЖНИМИ УЧНЯМИ В ЗЗСО - Соколович, Оксана Василівна (My University, 2023)
У кваліфікаційній роботі розкрито основні види, особливості розвитку та детермінанти кіберзалежності школярів, а також конкретизовано форми і методи роботи шкільного соціального педагога з останніми. Перший розділ містить ретроспективний аналіз і концептуалізацію проблеми кіберзалежності, розкриває особливості кіберсоціалізації та формування кіберзалежності сучасних школярів. У другому розділі описано результати емпіричного дослідження на базі Іспаського опорного ліцею ім. М. Марфієвича – з’ясовано рівень прояву та особливості кіберзалежності учнів старшого підліткового та юнацького віку; запропоновано та конкретизовано форми і методи корекції, профілактики кіберзалежності учнів у структурі діяльності соціального педагога ЗЗСО. Робота містить рекомендації для соціальних педагогів закладів освіти щодо профілактики кіберзалежності серед учнів.
Keywords: кіберзалежність, кіберпростір, Інтернет, кіберсоціалізація, соціальний педагог, соціально-педагогічна діяльність, корекція, профілактика, заклад загальної середньої освіти, школа.