ВЗАЄМОДІЯ СУДОВОЇ ВЛАДИ ТА ГРОМАДСЬКОСТІ: КОМУНІКАЦІЙНИЙ АСПЕКТ - ІЛ’ЮК, ДМИТРО (Ehrlich’s Journal, 2023)
У статті досліджені рівні взаємодії судової влади та громадськості. Сформовано підхід до оцінки комунікаційних процесів судової влади та громадськості, які лежать в основі їхньої взаємодії, з точки зору варіантів подачі, обміну інформацією та ступеня інтерактивності такої комунікації, а також визначено суб’єктивні та об’єктивні чинники, які впливають на її ефективність. Окреслено атрибутивні характеристики учасників комунікаційних процесів судової влади та громад- ськості, які дозволять досягти позитивних результатів такої взаємодії. Проаналізовані питання ступеня транспарентності судової влади, рівня правової культури судової влади, правової активності громад- ськості. Встановлено, що змістом взаємин судової влади та громадськості є комплекс зв’язків, взаємних юридичних прав та обов’язків, які формуються в процесі їхньої взаємодії та на найвищому етапі свого еволюційного розвитку набувають нормативно закріплених форм. Наведено класифікацію рівнів взаємодії судової влади та громадськості з огляду на зміст їхніх вза- ємин та сутність комунікаційних процесів, які покладено в їх основу, яка включає у себе: рівень комуні- кативної взаємодії, який може здійснюватися у формах інформування, консультування та врахування думки; рівень інтеграційної взаємодії, який включає у себе партнерство та делегування повноважень; рівень інституційної взаємодії, який включає у себе громадський контроль. Визначено, що комунікація у взаєминах судової влади та громадськості – це процеси передачі, обміну інформацією між судовою владою та громадськістю, який є складником суспільного процесу, що забезпечує реалізацією права громадськості на участь в управлінні державними справами, в ході якого здійснюються розподіл ролей та координація зусиль для вирішення спільних проблем. Наголошено на тому, що для побудови якісної комунікації та уникнення непорозумінь у ході взаємодії судової влади та громадськості її учасники повинні володіти відповідними атрибутивними ментальними характеристи- ками: для судової влади – високий рівень її транспарентності, а для громадськості – високий рівень її правової культури та правової активності.
INTERACTION BETWEEN THE JUDICIARY AND THE PUBLIC: COMMUNICATION ASPECT
Keywords: судова влада, суди, громадськість, комунікація, комунікаційна стратегія судової влади, проблеми взаємодії судової влади та громадськості, судові комунікації, рівні взаємодії судової влади та громадськості, взаємодія суду та громадськості, транспарентність судової влади, правова культура громадськості