ЦИФРОВІЗАЦІЯ ЕКОНОМІКИ ТА СУСПІЛЬСТВА ЯК ЗМІНА ПАРАДИГМИ УПРАВЛІННЯ - Бабух, Ілона; Поченчук, Галина; Венгер, Євгеній (Publishing House “Baltija Publishing", 2019)
Статтю присвячено дослідженню особливостей становлення цифрової економіки та використання цифровізації для забезпечення модернізації управління. Розглянуто еволюцію сутнісних характеристик інформаційної економіки як вихідного теоретичного концепту цифрової економіки, цифровізації, цифрової трансформації. Охарактеризовано сучасний тренд розвитку економіки та її підсистем в контексті впровадження нових технологій та узагальнено базові цифрові технології дизруптивного характеру. Визначено ключові напрями змін в процесі становлення цифрової економіки та розкоординацію їх впливу на різні сфери суспільного життя. Проаналізовано можливості модернізації державного управління з метою підвищення його ефективності та результативності внаслідок цифрової трансформації в контексті реалізації відповідних реформ в Україні. Обґрунтовано необхідність розширення охопленості цифровими технологіями різних функцій, процесів, діяльності органів державної влади з метою забезпечення переорієнтації державного управління на результат, збільшення його ефективності; зростання якості діяльності для зовнішніх беніфіціарів – громадян і бізнесу, зниження необґрунтованого державного втручання