МЕДІАЦІЯ У ДІЯЛЬНОСТІ КОНСУЛЬТАТИВНО-ДОРАДЧИХ ОРГАНІВ В УКРАЇНІ - Krainii, Pavlo (My University, 2024)
Суб’єкти адміністративних правовідносин є важливим інститутом ад- міністративного права які наділені власним адміністративно-правовим статусом. Впродовж останнього часу досить активно проводяться дослі- дження можливостей індивіда завдяки своїй активній участі впливати на діяльність публічної влади як на загальнодержавному так й місце- вому рівнях впливати на прийняття відповідних рішень які впливають на можливість реалізувати відповідні права та свободи таких індивідів. Одним із таких суб’єктів є консультативно-дорадчі органи діяльність яких спрямовується на можливість участі особи у здійсненні управлін- ня державними справами. Можливість розширення тлумачення права на участь в управлінні справами шляхом формування консультативно-до- радчих органів є характерною як для країн Західної Європи (Франція, Велика Британія) так й східноєвропейських країн (Болгарія, Польща, Литва). При цьому можливість створення таких органів визначено як одне із конституційних прав громадян (наприклад, стаття 69 Конститу- ції Франції визначає правовий статус Економічної, соціальної та еколо- гічної ради Conseil économique, social et environnemental, CESE). Вона є окремим, незалежним консультативним органом що здійснює консуль- тування Кабінету Міністрів та Парламенту Французької Республіки з важливих питань у сфері економіки, соціальній та екологічній сферах.
Keywords: медіація; консультативно-дорадчі органи; громадські ради