Бернацька І.С. Війни імператора Юстиніана І та їх наслідки - Бернацька, Ірина Степанівна (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
В магістерській роботі розглядається низка питань, пов’язаних з висвітленням і комплексною характеристикою мілітарних виправ, організованих та реалізованих імператором Східної Римської імперії (Візантії) Юстиніаном І Великим у період його правління. Мета війн – відвоювання та відновлення територій старої Римської держави в кордонах ІІ-ІІІ ст. н.е. Крім того, в роботі так само вивчаються й визначаються пріоритетні напрямки тогочасної зовнішньої політики Візантії, її дипломатичні орієнтири і стратегічні практики. Окрема увага приділяється умовам та наслідкам приходу до влади василевса Юстиніана, особливостям його реформаторської діяльності, спрямованої на реорганізацію та зміцнення візантійської армії і флоту. Так само в магістерській роботі аналізуються структурні і організаційні засади ромейського війська, його тактичні переваги, види озброєння й комплектації. Разом з тим, висвітлюються війни Візантійської імперії як на Сході (зокрема, війни з Персією), так і на Заході (Готські воєнні кампанії та Вандальська війна).
Keywords: Східна Римська імперія; Візантія; імператор Юстиніан; візантійські війни; ромейська армія; Вандальська війна