Чинники деградації ґрунтового покриву Буковинських Карпат та Передкарпаття - Беспалько, Руслан; Казімір, Іван; Солодкий, В.Д. (Вісник національного університету водного господарства та природокористування., 2012)
Показано, що в останні роки головними причинами деградації грунтового покриву Буковинських Карпат та Передкарпаття стали зсуви, селі, та ерозія. Ці небезпечні схилові процеси активізуються під дією як природних так і техногенних чинників. Встановлено причинно-наслідкові зв'язки природно-техногенних явищ трансформації довкілля. За переважаючим впливом природних і техногенних чинників деградації грунтового покриву виділено три типи території, що піддаються екзогенним геологічним процесам: території з А) природними; B) природно-техногенними; C)техногенними чинниками утворення небезпечних схилових процесів. Враховано фактори, що здатні підвищити небезпеку проявів або загрози деградації грунтового покриву: метеорологічні, гідрологічні, гідрогеологічні, сейсмічні, а також ризики їх господарського підсилення. Наведена класифікація небезпечних територій Буковинських Карпат та Передкарпаття, що піддаються екзогенним геологічним процесам, за переважаючим впливом природних і техногенних чинників деградації дає змогу диференціювати необхідеі для захисту грунтового покриву, заходи за видами, обсягами здійснення, термінами і черговістю їх реалізації.
Keywords: Буковинські Карпати; деградація грунтового покриву; зсуви; селі; ерозія; природні і техногенні чинники; збалансований розвиток