Смислова структура німецькомовних біблійних параболізмів - Заполовський, М.В. (Донецький національний університет, 2014)
У статті йдеться про потенційну властивість окремих слів у складі німецькомовних біблійних парабол та їхніх текстових модифікацій, у сукупності позначених параболізмами, набувати більше ніж одне значення. Звертається увага на те, що значення метафоричних слів у їхньому складі також утворюють зв’язки з іншими значеннями, які відносяться до різних понятійних сфер. У ході дослідження проводиться розмежування таких понять як “полісемія” та “полівалентність”, наводяться метафоричні слова з тексту біблійних парабол, які у німецькій мові є полісемічними, тобто багатозначними, а також лексемні метафори, які виявляють здатність до полівалентності, тобто позначають різні поняття навколишнього світу.
Keywords: слово, значення, полісемія, полівалентність, парабола, біблійний, текст