Неповага до суду і зловживання процесуальними правами: проблема ототожнення відповідальності - Ostafiichuk, Liudmyla (My University, 2022)
У тезах висвітлено питання, що у судовій практиці з’являється ототожнення неповаги до суду з іншими формами протиправної процесуальної поведінки, що призводить до безпідставного розширення меж відповідальності за зловживання процесуальними правами і правозастосовних помилок. Розглянута судова практика показала дві несприятливі тенденції: в одних випадках неповага до суду розглядається як додаткова кваліфікуюча ознака зловживання процесуальними правами, в інших – особа ніби притягується до відповідальності за неповагу до суду на підставі загальної норми про зловживання процесуальними правами за наявності спеціальної норми, що передбачає адміністративну відповідальність, притягнути особу до якої набагато складніше, ніж до процесуальної, оскільки в розглядуваних випадках потрібно було б призначати відповідні лінгвістичні експертизи.
Keywords: неповага до суду; зловживання процесуальними правами