Професійна злочинність «Злодії в законі», їхній вплив на криміногенну ситуацію в країні - Toma, Mariana (Право і суспільство., 2020)
Стаття присвячена аналізу поняття професійної злочинності: злочинність – це відносно самостійний вид злочинної діяльності, котрий на практиці здійснюється злочинцем у межах його незмінної спеціалізації та зростаючої злочинної кваліфікації, будучи для нього промислом, результати якого є основним чи додатковим джерелом його існування, а також є показником, на підставі якого злочинець тією чи іншою мірою просувається по кар’єрній драбині кримінального світу, до якого належить безпосередньо чи опосередковано. Варто виділити її характерні ознаки: 1) основні ознаки професійної злочинної діяльності, тобто такі, без яких ця суспільно небезпечна діяльність не може характеризуватися як професійна злочинність, головним чином: а) сталість професійної злочинної діяльності, що спрямована на побудову злочинної кар’єри; б) стійкість у вчиненні однотипних злочинів – кримінальна спеціалізація (професійний злочинець не лише беззмінно вчиняє злочини, а й постійно вчиняє злочини саме певного виду); в) наявність певних протиправних знань і навичок скоєння злочину в професійних злочинців – злочинна кваліфікація; г) професійна злочинна діяльність злочинця-професіонала є, як правило, основою його доходу (хоча цей дохід може бути додатковим), що визначає корисливу спрямованість професійних злочинів; ґ) входження в кримінальну субкультуру та підкорення кримінально-злочинним правилам і законам (хоча сьогодні злочинці-професіонали, головним чином ті, що вчиняють кримінальні правопорушення в кіберпросторі, входять до злочинного світу та кримінальної субкультури опосередковано). Професійний злочинець – це злочинець, котрий сповідує ідеологію злочинного світу, є частиною цього злочинного світу, належачи до певної ієрархічної ланки й займаючи певну ієрархічну ланку кримінальної субкультури, і систематично й кваліфіковано вчиняє злочини одного типу самостійно чи як член злочинної групи професійних злочинців, прибуток від учинення яких для нього є суттєвим джерелом існування (дохід для нього є або додатковим, або основним). Адміністрація злочинного світу, котра представлена «злодіями в законі», уособлює кримінально-протиправну «виконавчу» та «судову» владу, призначається злочинною «законодавчою» владою («злодійська сходка») та характеризується таким: продукує ідеологію злочинного світу; розпоряджається та контролює злочинну казну («общак»).
Keywords: професійна злочинність, професійний злочинець, кримінальна субкультура, «злодії в законі», «злодійська сходка», злочинна кар’єра.