Національний синтаксис крізь призму української лінгвоментальності - Шабат-Савка, Світлана (Актуальні питання суспільно-гуманітарних наук та історії медицини: збірник матеріалів ІІ Міжнародної науково-практичної конференції (м. Чернівці, 17–18 березня 2022р.). Буковинський державний медичний університет. Чернівці, 2022. С. 173‒175., 2022)
У контексті сучасної лінгвосинергетики актуальністю відзначаються наукові студії, спрямовані на вивчення мови як культурного коду нації, на ретельне студіювання мовних одиниць з опертям на менталітет, мислення й етнокультуру народу. Важливість таких досліджень зумовлена зацікавленням лінгвістів вербальною реконструкцією ментальності народу в різнорівневих мовних одиницях, зокрема ‒ і в аспекті синтаксису як найвищого рівня мови. У розвідці представлено аналіз паремійних висловлень, фразеологізованих комунікатів, побажальних конструкцій, що відображають народний дух, світогляд народу, його вірування та життєві пріоритети.
Keywords: національний синтаксис, мовний код, паремійні висловлення, фразеологізовані комунікати, побажальні конструкції, лінгвоментальність