Теоретичні засади виформування синтаксичної компетенції учнів - Кульбабська, Олена Валентинівна; Седлецька, Анна Сергіївна (Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2022)
В аспекті реформування освітньої галузі змінився і вектор у навчанні синтаксису: від формально-синтаксичної теорії до комунікативної концепції, що зумовив перехід від репродуктивних методів і прийомів до інтерактивних, особистісно-орієнтованих. У тезах доповіді доведено, що кроки синтаксису в сучасних ЗЗСО мають ґрунтуватися на потребі виформування в школярів навичок вільно, комунікативно вправно послуговуватися граматичними засобами української мови в усіх видах мовленнєвої діяльності.
Keywords: заклад загальної середньої освіти, українська мова, синтаксис, компетентність, компетенція.