Особливості залежності від порнографії у майбутніх фахівців - Тритенко, Інна (My University, 2022)
Сучасний інформаційний простір є стихійним явищем, що перенасичений різного роду контентом , який ніяк не модерується. Аналізуючи пошукові запити в Інтернеті ми можемо побачити, що порнографічні сайти настільки популярні, що на момент дослідження у 2004 році вони отримували втричі більше відвідувань (18,8%), ніж три провідні пошукові системи (5,5%): Yahoo, MSN та Google. Навіть зараз така тенденція зберігається, оскільки одними з найпопулярніших запитів у світі, є “порно”, “секс відео” або інше, що свідчить про шалену популярність серед населення різного віку. Порнографія не є, відносно, новим явищем, оскільки ще з давніх часів люди створювали відверті зображення, але їх поширення було обмежене, оскільки розповсюджувати такі матеріали були занадто складно. Завдяки ж Інтернету доступ до порнографічних матеріалів став не тільки дуже легкий, але й безкоштовним, що тільки стимулює його популярність. Питання того, чому особа переглядає порнографію, багатьом здається досить очевидним, оскільки відповідь, задля отримання задоволення, здається найочевиднішою. Проте, цікавою, є статистика, яку оприлюднив найбільший порносайт PornHub, яка показує, що в Україні після повномасштабного вторгнення кількість відвідувань даного сайту зросла на 20%, що може свідчити про своєрідний спосіб впоратися зі стресом. Така сама ситуація спостерігалася в країнах, в яких вводилися жорсткі карантинні обмеження в 2020 році. Життя сучасних молодих людей сповнене різноманітних стресорів, тому розуміння того, як вони з ним справляються є важливим аспектом вивчення, а тенденція шукати задоволення від порнографії у важкі часи, є цікавою тематикою, яка на жаль мало досліджена саме в нашій країні. Питання порнографії є табуйованим для нашого суспільства, про це не прийнято говорити і в наукових колах, це також знайшло відображення, оскільки основні праці, що написані українськими дослідниками зосереджені в сфері юриспруденції і розкривають питання вироблення та розповсюдження.
Keywords: залежність; організаційна психологія; соціальна психологія; інформаційний простір; залежність від порнографії; стрес на робочому місці; стрес