РОЗВИТОК ПІЗНАВАЛЬНИХ ІНТЕРЕСІВ В УЧНІВ НА УРОКАХ ГЕОГРАФІЇ В НОВІЙ УКРАЇНСЬКІЙ ШКОЛІ - Берчук, Іванна (My University, 2025)
Актуальність теми дослідження. Процедура реформування системи освіти має враховувати актуальні обставини життя та потенціал розвитку країни. Крім того, актуальним є дослідження історичного освітнього досвіду. Необхідність історичного аналізу освітнього знання та потенціал актуальності цього знання в сучасності. Одним з ефективних методів реструктуризації системи освіти є включення науково обґрунтованих знань у взаємодію з різноманітністю. У роботі проаналізовано особливості розвитку пізнавального інтересу в учнів під час вивчення географії в умовах Нової української школи. Проведене дослідження охоплює три основні аспекти: 1. Сутність і значення пізнавального інтересу в освітньому процесі: • Встановлено, що пізнавальний інтерес є важливим чинником ефективного засвоєння навчального матеріалу. • Особлива увага приділяється ролі пізнавального інтересу у формуванні мотивації до навчання, критичного мислення та дослідницької активності учнів. 2. Аналіз викладання географії в умовах Нової української школи: • Розглянуто нові підходи, методи і форми роботи на уроках географії, які відповідають принципам НУШ. • Проаналізовано використання інтерактивних технологій, міжпредметних зв’язків, практико-орієнтованих завдань і візуалізації як засобів розвитку пізнавального інтересу. 3. Проблеми та перспективи сучасного викладання географії: 3 • Визначено основні труднощі у формуванні інтересу до предмета, зокрема недостатнє матеріально-технічне забезпечення та відсутність оновлених програм. • Окреслено перспективи вдосконалення процесу навчання географії через впровадження інноваційних підходів, диференціації та індивідуалізації навчання. Наукова та практична цінність роботи полягає в тому, що розроблені рекомендації можуть бути використані вчителями географії під час підготовки та проведення уроків, спрямованих на активізацію пізнавальної діяльності учнів. У процесі роботи над темою я дійшла таких висновків: • Формування пізнавального інтересу потребує систематичної та цілеспрямованої педагогічної діяльності. • Використання сучасних методів викладання значно підвищує зацікавленість учнів та ефективність засвоєння навчального матеріалу. • Реформування освітнього процесу в межах НУШ відкриває нові можливості для формування пізнавального інтересу та розвитку ключових компетентностей школярів. Результати мого дослідження мають конкретний і відчутний потенціал для збагачення практики викладання географії в середній школі. Отримані висновки та розроблені рекомендації можуть стати фундаментом для створення нових, захопливих і змістовних уроків, які не лише відповідатимуть вимогам Нової української школи, але й пробуджуватимуть справжній інтерес учнів до пізнання світу.
Keywords: пізнавальний інтерес, нова українська школа (НУШ), уроки географії, мотивація до навчання, освітній процес, інтерактивні технології, інноваційні підходи, критичне мислення, дослідницька активність, міжпредметні зв’язки, практико-орієнтовані завдання, візуалізація 4 навчального матеріалу, диференціація навчання, індивідуалізація навчання, ключові компетентності, сучасні методи викладання, матеріально-технічне забезпечення, реформування освіти.