Вивчення творчості українських поетів-романтиків І половини ХІХ ст. у ЗЗСО - Чернега, Оксана Василівна (My University, 2025)
У роботі досліджено особливості методики вивчення творчості українських поетів-романтиків першої половини ХІХ століття в закладах загальної середньої освіти. Проаналізовано теоретичні засади романтизму як європейського та українського літературного напряму, з’ясовано спільні та відмінні риси національних моделей романтизму, окреслено внесок визначних представників українського романтичного руху. Окрему увагу приділено трансформації мовно-літературної освіти в умовах реалізації концепції НУШ, оновленню змісту шкільних програм та ролі особистісно орієнтованого навчання у формуванні читацької культури та емоційно-ціннісної сфери учнів. Запропоновано ефективні прийоми та технології навчання, зокрема використання ІКТ, методу «Прес», асоціативного мислення та інтерактивних форм роботи, які сприяють глибшому розумінню романтичної поетики та активізації аналітичного й творчого потенціалу учнів. Мета дослідження — обґрунтувати практичну доцільність використання сучасних методичних підходів до вивчення поезії романтиків та розробити практичні рекомендації для вчителів української літератури.
Keywords: романтизм; поети-романтики; українська література; НУШ; методика навчання; ІКТ; інтерактивні методи; ЗЗСО