ТЕМНА ТРІАДА: СУТЬ, КОНТЕНТ, СПЕЦИФІКА - Чаплак, Ян; Чуйко, Галина; Зварич, Ігор (Наукові інновації та передові технології, 2024)
Стаття пов’язана з вивченням і аналізом розуміння феномену темної тріади у психології. Зазначається, що не дивлячись на досить недавню появу цього поняття у науковому психологічному обігу, на наш час існує велика кількість досліджень, пов’язаних з різними аспектами, що стосуються структури та зв’язків темної тріади, що свідчить як про певну своєчасність визначення цього феномену, так і про його об’єктивну цікавість для дослідників. Констатується, що контент темної тріади складають непатологічні форми нарцисизму та психопатії і макіавеллізм. При цьому нарцисизм проявляється як схильність людини максимально перебільшувати власну неповторність і досконалість у всьому, її переконаність, що інші мають виявляти своє захоплення її бездоганністю та перевагою над пересічними людьми. Макіавелліст упевнений, що має право маніпулювати іншими людьми, використовуючи їх заради задоволення власних потреб і бажань, ставлячись до них як до засобу досягнення власних цілей. Субклінічна форма психопатії визначається схильністю людини зневажливо ставитися до інших людей, їх цінностей, переконань і прагнень, до суспільства загалом, при байдужому сприйнятті того, що таке ставлення виходить за межі соціальних і моральних норм соціуму. Виявлено, що на сучасному етапі дослідження темної тріади вона встигла перетворитися на тетраду – з додаванням садизму як прояву схильності людини почуватися задоволеною, домінуючи над іншими в різний спосіб, заподіюючи їм шкоду та спостерігаючи за стражданнями інших, – та існування тенденції розширити в подальшому тетраду за рахунок додавання інших «темних» особистісних рис. Зроблено висновок, що зараз у психології існують різні, проте цілком комплементарні авторські ознаки кожної складової темної тріади, перелік яких постійно поповнюється, та що єдине, узгоджене наукове розуміння питання, є темна тріада цілісним психологічним феноменом, чи її складові варто розуміти як самостійні, в науці поки відсутнє.
Keywords: темна тріада, темна тетрада, нарцисизм, макіавеллізм, психопатія, садизм, світла тріада.