Економічні та правові аспекти трансферу технологій в Україні: результати, проблеми, перспективи - ZRYBNIEVA, IRYNA (Academic visions, 2023)
Метою цієї статті є аналіз проблем та перспектив економічних та правових аспектів трансферу технологій в Україні, зокрема зважаючи на виклики сьогодення, пов’язані з війною та енергетичною кризою. На його основі зроблено наступні висновки. Українські інноваційні технологічні стартапи демонструють стійкість і високі результати. ІТ-послуги становлять майже половину загального обсягу експорту послуг країни. Очікується, що стартапи стануть фундаментом для розвитку компаній з новим рівнем технологій, що дозволить створити значну додану вартість економіці та привабить закордонні інвестиції. Залучення іноземного капіталу саме таким чином має залишитися пріоритетом повоєнної відбудови України, оскільки трансфер сучасних технологій та розвиток інновацій однозначно прискорить відновлення української економіки та сприятиме її зростанню. Водночас існує треба вдосконалити та зробити більш простими та прозорими правові аспекти трансферу.
EconomicandlegalaspectsoftechnologytransferinUkraine: results,problems,prospects
Keywords: трансфер технологій; інновації; економічний розвиток; стартапи