Розвиток невербальної комунікації у дітей з тяжкими порушеннями мовлення в інклюзивному середовищі - Танявська, Ярина Андріївна; Квасецька, Марія Василівна; Марчук, Марина Віталіївна (ТНПУ ім. В. Гнатюка, 2025)
У статті розглянуто проблему розвитку невербальної комунікації у дітей з тяжкими порушеннями мовлення в умовах інклюзивного освітнього середовища. Обґрунтовано значення невербальних засобів спілкування як компенсаторного механізму та важливого чинника соціалізації дітей з особливими освітніми потребами. Проаналізовано особливості комунікативної діяльності дітей з ТПМ, висвітлено можливості застосування систем альтернативної і додаткової комунікації в освітньому процесі. Акцентовано увагу на ролі логопеда та міждисциплінарної взаємодії фахівців і батьків у формуванні комунікативної компетентності. Підкреслено значення інклюзивного середовища як простору для природного розвитку невербальних навичок та ефективної взаємодії дітей з ровесниками.
Танявська Я.А., Квасецька М.В., Марчук М.В. Розвиток невербальної комунікації у дітей з тяжкими порушеннями мовлення в інклюзивному середовищі. Інклюзивна освіта: ідея, стратегія, результат : Матеріали V Всеукраїнської міждисциплінарної науково-практичної конференції з міжнародною участю (м. Тернопіль, 22-23 травня 2025 р.) / Упоряд. З. Удич, І. Шульга, О. Гаврилевська. Тернопіль : ТНПУ ім. В. Гнатюка, 2025. С. 394-397.
Keywords: невербальна комунікація, тяжкі порушення мовлення, інклюзивне освітнє середовище, альтернативна і додаткова комунікація (АДК), комунікативна компетентність, діти з особливими освітніми потребами, соціалізація, логопедичний супровід.