Соціальний натуралізм як принцип науки податкового права - Havrylyuk, Ruslana (ТОВ «Видавничий Дім «Ін Юре», 2005)
Прикметною рисою методології сучасного правознавства усіх постсоціалістичних країн є остаточне подолання методологічного монізму, виокремлення ряду якісно відмінних між собою типів доктринальних підходів до пізнання і розуміння права. На нашу думку, сучасним потребам постсоціалістичної теорії і практики правопізнання найбільш повно відповідає соціологічний позитивізм, або, інакше кажучи, природно-позитивний тип праворозуміння з його базовим принципом соціального натуралізму. У правознавстві країн Західної Європи його в останні часи все частіше називають принципом соціального реалізму.
Keywords: принцип соціального реалізму; природно-позитивний тип праворозуміння; соціальний натуралізм; етатистський позитивізм; перерозподільна функція; контрольна функція; елементи податкового зобов'язання