Порівняльний аналіз кримінально-правової охорони моральності за законодавством України та Республіки Молдова - Shevchuk, Andrii; Bodnaruk, Oleksandr (Державний вищий навчальний заклад «Ужгородський національний університет», 2021)
В основу дослідження покладено розуміння того, що майбутнє будь-якої держави, суспільства та й людства загалом залежить від моральних чеснот кожної, окремо взятої, людини, натомість же моральні, духовні, культурні основи сьогодні піддаються серйозним випробуванням, нівелюються, занепадають. У статті на підставі проведення порівняльно-правового аналізу положень чинного кримінального законодавства України та Республіки Молдова розглянуто особливості кримінально-правової охорони моральності, виявлено спільні та відмінні риси у контексті наявності та побудови норм, досліджено їх структурні частини, зміст диспозицій, а також кваліфіковані види та покарання. Обґрунтовано, що українське кримінальне законодавство у частині кримінально-правової охорони моральності є доволі прогресивним, оскільки відповідні кримінально-правові заборони не лише знайшли відображення у спеціальному розділі кримінального кодексу, а й характеризуються значним ступенем деталізації, частковими, проте доволі актуальними та доречним змінами та доповненнями, що відповідають викликам сучасності (наприклад, у частині відповідальності за: жорстоке поводження з тваринами; наругу над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого тощо). Підкреслено, що у світлі останніх змін до кримінального кодексу, які набули чинності з березня 2021 року, особливо яскравими є склади кримінальних правопорушень, якими криміналізовано як одержання доступу до дитячої порнографії, її придбання, зберігання, ввезення, перевезення чи інше переміщення, виготовлення, збут і розповсюдження (ст. 301-1), так і проведення видовищного заходу сексуального характеру за участю неповнолітньої особи (ст. 301-2). Досліджено, що кримінальне законодавство Молдови не містить окремої структурної частини, в якій було б систематизовано усі суспільно небезпечні діяння, об’єктом яких є моральність. Натомість, встановлено, що захист суспільної моралі все-таки знаходить своє відображення в окремих положеннях статей, що закріплені у різних главах Особливої частини. У статті зроблено висновок, що охорона суспільної моральності у кримінальному законодавстві Молдови містить як традиційні для більшості країн норми (до прикладу, відповідальність за сутенерство, незаконні дії щодо порнографічних предметів, наругу над могилою тощо), так і не зовсім поширені, зокрема за: кровозмішування; одержання послуг дитячої проституції; жорстоке поводження з тваринами особою, яка відповідає за догляд, захист і добробут тварин, за дресирування або лікувальну ветеринарну допомогу; вандалізм; розпусні дії у формі ексгібіціонізму, схиляння до участі чи присутності на порнографічних виставах тощо.
Comparative Analysis of the Criminal and Legal Protection of Morality in the Legislations of Ukraine and Moldova
The article under studies relies on the understanding that the future of any state, society and mankind on the whole largely depends on the moral virtues of each individual. However, today’s moral, spiritual and cultural basics are seriously challenged, annihilated and neglected. Resting on a comparative-legal analysis of the current criminal legislation of Ukraine and the Republic of Moldova, the article deals with the peculiarities of the criminal and legal protection of morality, identifies in the above legislations certain common and distinctive features in the context of existence and construction of legal norms, investigates their structural elements and, eventually, determines types of punishment. It has been substantiated that Ukrainian criminal legislation is rather progressive in terms of the criminal and legal protection of morality. It might be explained by the fact that respective criminal and legal prohibitions not only have been reflected in a special section of the Criminal Code of Ukraine, but are also described there in detail. In addition, these prohibitions are marked with partial, but at the same time significant and expedient changes and supplements that completely comply with the present-day challenges (for instance, in terms of liability for cruel treatment of animals, vandalizing a grave or other burial place or the body of the deceased, etc.). Particular emphasis has been laid on the fact that due to the recent changes in the Criminal Code, which came into force in March, 2021, especially striking are the elements of such crimes as access to child pornography, its acquisition, storage, import, transportation or other movement, production, sale and dissemination (Art. 301-1), and carrying out of entertaining action of sexual character with participation of the minor (Art. 301-2). On the other hand, the criminal legislation of Moldova does not contain a separate structural part, which would systematize all socially hazardous actions regarding morality. Instead, certain articles on the protection of social morality are enshrined in different chapters of a Special Part of the Criminal Code of the Republic of Moldova. It is also important that the article under discussion draws a conclusion that the protection of social morality in the criminal legislation of Moldova comprises both traditional for most states norms (for example, liability for pimping, illegal acts on pornographic objects, vandalizing a grave, etc.) and not quite common ones (liability for incest, obtaining child prostitution services; cruel treatment of animals by a person responsible for the care, protection and welfare of animals, for training or veterinary care; vandalism; debauched actions in the form of exhibitionism, compelling to participate in making pornographic performances, etc.).
Keywords: кримінально-правова охорона; моральність; вандалізм; жорстоке поводження з тваринами; наруга над могилою; розпусні дії; порнографія; сутенерство; кримінальні правопорушення; неповнолітні; criminal and legal protection; morality; criminal offenses; vandalism; cruel treatment of animals; vandalizing a grave; debauched actions; pornography; pimping