Особливості функціонування гомерівської традиції у європейській літературі XX століття (на матеріалі повісті Є. Анджеєвського “Ніхто”) - Якубовська, Н. О. (К.: Видавничий Дім Дмитра Бураго, 2003)
У статті проаналізовано особливості сюжетно-образної трансформації гомерівського мотиву «Одіссеї» на основі повісті Є. Анджеєвського «Ніхто». Основна увага приділяється перенесенню оповідного акценту із зовнішньої подієвої площини на внутрішній світ персонажа, що стає причиною релятивізму морально-психологічних характеристик Одіссея. Автор статті приходить до висновку, що зміщення наративного центру надає широкі можливості для інтерпретації традиційного образу та осучаснення ідейного змісту протосюжету. The article analyses the plot and character transformation peculiarities of Homer's «Odissey» motive on the material of J. Andzejemki’s story «Nobody». The main attention is given to the narrative accent transferal from the exterior event-trigger plan into the internal character world that causes the moral and psychological characteristic relativism of Odysseus. The author of the article comes to conclusion that the narrative centre shifting gives the large possibilities for traditional character interpretation and protomotive idea content modernisation.
Keywords: сюжетно-образна трансформація; гомерівський мотив «Одіссеї»; морально-психологічні характеристики; Одіссей; зміщення наративного центру; традиційний міфологічний образ; осучаснення ідейного змісту протосюжету