ФОРМУВАННЯ У МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ КОНСТРУКТИВНОГО СТАВЛЕННЯ ДО НАВЧАННЯ - САЛАМАНДИК, МАРТА ВОЛОДИМИРІВНА (My University, 2021)
Важливим інтегративним критерієм прогресу людства виступає рівень гуманізації суспільства. Система освіти, з одного боку, є показником рівня гуманізації суспільства, а з іншого, – засобом для її реалізації. Перед сучасною системою освіти стоїть завдання формування основ розуміння світу як динамічно змінюваного, в якому дитина перебуває в стані постійного творця цього світу й самої себе, головним результатом і умовою чого є гармонія людини із самою собою, зі світом, що посилює інтерес до педагогічних досліджень питань самосвідомості, формування ставлення особистості до себе, до навчання. На сьогодні в психологічній і педагогічній науках накопичена велика кількість даних про те, що особливості внутрішньої динаміки самосвідомості, структура і специфіка ставлення особистості до себе має регулюючий вплив на різні важливі сторони життєдіяльності людини; на формування мотивації й цілеутворення, на розвиток міжособистісних відносин, ініціативи і відповідальності, власної гідності, виховання поваги до себе та інших, що робить надзвичайно актуальними дослідження, спрямовані на вивчення педагогічних умов цілеспрямованого формування конструктивного ставлення особистості до себе та навчання.