Особливості декоративного розпису України ХХ століття - Дребот, Святослава Андріївна (My University, 2024)
У науковій роботі «Особливості декоративного розпису України ХХ століття» досліджено розвиток українського декоративного розпису як одного з визначних явищ національного мистецтва. Проаналізовано історіографію та джерельну базу, що висвітлює різновиди традиційних розписів, їхні художні особливості та орнаментальні мотиви. Особливу увагу приділено творчості Г. Гараса, яка значно вплинула на формування буковинської орнаментики. У роботі розглянуто роль декоративного розпису в українському декоративно-прикладному мистецтві, його зв’язок із народними традиціями та еволюцію протягом ХХ століття. Практична частина включає творчий пошук, розробку концепції та виконання авторської роботи в матеріалі, що демонструє актуальність і можливості декоративного розпису в сучасному мистецтві. Дослідження сприяє збереженню та популяризації національної культурної спадщини, розкриваючи перспективи подальшого розвитку цього виду мистецтва.
Keywords: розпис; декоративно-прикладне мистецтво