Історія середніх віків. Ч І: Раннє Середньовіччя: методичні рекомендації для підготовки семінарських занять - Воротняк, Іван Дмитрович; Боднарюк, Богдан (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2026)
Методичні рекомендації призначені для підготовки здобувачів вищої освіти до семінарських занять з курсу історії Раннього Середньовіччя. У виданні представлено комплексний аналіз ключових соціально-економічних і політичних трансформацій у Західній Європі – від доби Пізньої Античності до остаточного утвердження феодального ладу. Особливу увагу приділено господарському устрою германських племен, ролі «гунського чинника» у Великому переселенні народів, аналізу суспільної структури франків за даними «Салічної правди», а також еволюції великого феодального маєтку Каролінзької доби. Окремі блоки присвячені експансії вікінгів та витокам європейського урбанізму. Матеріали спрямовані на розвиток навичок критичного аналізу писемних, правових та археологічних джерел, сприяючи формуванню цілісного розуміння ранньосередньовічної епохи як фундаменту сучасної європейської цивілізації. Для студентів факультету історії, політології та міжнародних відносин.
Keywords: середньовіччя; феодальні відносини; Велике переселення народів; феодально залежне селянство; вікінги