Особливості копінг-стратегій рятувальників із різними типами акцентуацій характеру - Аткалюк, Маріела Едуардівна (My University, 2023)
Робота рятувальників не схожа на жодну з представлених на ринку праці спеціальностей. При цьому вона поєднує в собі специфіку цілої низки професій, що мають велике значення для забезпечення безпеки людей. Інакше кажучи, специфіка діяльності рятувальників передбачає акумуляцію різноманітних умінь, а також непереборного бажання допомагати людству, всупереч небезпеці та власним страхам. Зазначимо, що стати рятувальником мріють багато дітей, які впевнені, що ця робота складається виключно з героїчних вчинків. Однак навіть дорослі слабо собі уявляють, як проходять будні рятувальників, з чим саме їм доводиться стикатися і якими якостями вони повинні володіти. Акцентуацією характеру називається така його особливість, за якої окремі риси виражені найсильніше, а сама особистість при цьому дуже вразлива до одних психогенних впливів, але стійка до інших. З погляду психології, акцентуації мають спільну природу з розладами психіки. Але вони не є такими, а вважаються особливостями характеру, що перебувають у межах норми. Акцентуація характеру - це дисгармонійність, що чітко проявляється, за якої окремі риси на тлі інших виражені надмірно сильно. Для оточення поведінка акцентуйованої особистості нерідко має дивний вигляд, через що можуть виникати складнощі у спілкуванні. Акцентуація характеру зазвичай завдає чимало незручностей, роблячи людину схильною до депресій і неврозів. У перспективі це може призводити навіть до реальних психічних розладів. Акцентуація характеру - це сума спадкових особливостей психіки, виховання і накопиченого життєвого досвіду. Зазвичай спадкова складова за нормальних умов виховання формує лише приховану форму акцентуації, а під впливом різних зовнішніх чинників вона може переходити в явну. Теоретичною основою цього дослідження є трансакційна теорія стресу та копінгу Лазаруса та Фолкмана (1984). Копінг можна визначити як фактичне зусилля, яке робиться в спробі зробити сприйнятий стресовий фактор більш терпимим і мінімізувати дистрес, викликаний ситуацією. Таким чином, копінг є функцією взаємодії між ситуаційними передумовами та індивідуальними характеристиками, сприйняттям ситуації, намірами та стратегіями подолання. У широкому сенсі, проблемно-орієнтований копінг - це дії, які людина робить для того, щоб змінити джерело стресу, тоді як емоційно-орієнтований копінг спрямований на зменшення емоційного дистресу, пов'язаного з ситуацією. Більшість моделей копінгу припускають, що люди, які ефективніше справляються зі стресовими життєвими подіями, демонструють нижчий рівень психологічних проблем і кращу якість життя (Lazarus and Folkman, 1984). Важливість копінгу підкреслювалася в дослідженнях останніх десятиліть. Як результат, деякі дослідники розробили різні способи вивчення та вимірювання різноманітних копінг-стратегій, а не лише двох глобальних копінг-стратегій (сфокусований на проблемі та емоційний копінг), запропонованих Лазарусом та Фолькманом (Carver та ін., 1989). Дійсно, різні дослідження подолання стресових ситуацій показують, що емоційно орієнтовані стратегії, такі як заперечення, самозвинувачення, самовідволікання, вживання психоактивних речовин і втеча, як правило, пов'язані з більшою кількістю психологічних проблем, тоді як стратегії вирішення проблем або активне подолання (наприклад, активне подолання, планування, позитивний рефреймінг), як правило, пов'язані з благополуччям (Frydenberg і Lewis, 1999; Lewis і Frydenberg, 2002). Робота рятувальника є вкрай необхідною в умовах сьогоденної України. І це робота в стресових умовах, коли від вибору копінг стратегії залежать життя інших людей. Проте, не існує досліджень , які дозволяють визначати особливості копінг стратегій в залежності від акцентуацій характеру. Саме у визначенні цих особливостей й полягає актуальність дослідження. Об’єкт дослідження: копінг-стратегії рятувальників. Предмет дослідження: особливості копінг-стратегій рятувальників з різними типи акцентуацій характеру. Мета дослідження: вивчити особливості копінг-стратегій рятувальників з різними акцентуаціями характеру.
Keywords: копінг-стратегія; акцентуація; рятувальник; служби швидкого реагування