Події 1989 року в країнах Східної Європи в контексті поняття «революція» - Sych, Alexandr (Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, 2022)
Autor zastanawia się, w jakim stopniu wydarzenia 1989 roku zgodne z ogólnie przyjętym opiniom o rewolucji? Uważa on, że w cechach tych wydarzeń słowo „rewolucja” została wybrana nie do końca udany. Z drugiej strony, reformy, które rozpoczęły się w Europie Wschodniej po szybkim i dramatycznych wydarzeń 1989 roku, były z pewnością rewolucyjny charakter. The author wonders to what extent the events of 1989 corresponded to generally accepted ideas about the revolution? He considers that in the characteristics of those events, the word “revolution” was not chosen very well. On the other hand, the reforms that began in Eastern Europe after rapid and dramatic events of 1989 were undoubtedly of revolutionary character.
Wydarzenia 1989 roku w krajach Europy Wschodniej w kontekście definicji „rewolucja”
Keywords: revolution; social transformations; democracy; revolutionary changes