АВТЕНТИЧНІСТЬ БУТТЯ ЛЮДИНИ У ФІЛОСОФІЇ ЕКЗИСТЕНЦІАЛІЗМУ І ПОСТМОДЕРНІСТСЬКОМУ БОГОСЛОВ’Ї - Іліка, Микола Русланович (My University, 2022)
У магістерській роботі здійснено спробу комплексного богословського аналізу актуальної проблематики – автентичності буття людини у філософії екзистенціалізму, представниками якої є М. Гайдеґґер та Г. Бультман. Охарактеризовано світоглядно-ціннісні та методологічні засади філософсько-богословської рецепції «фундаментальної онтології», як основи філософії екзистенціалізму та неортодоксії. Дослідницьку увагу сфокусовано на реконструкції історичних передумов та увиразненні світоглядно-ціннісних імперативів богословських і філософсько-антропологічних концептів онтології постмодерну. Висвітлено гносеологічний, морально-етичний та сотеріологічний потенціал філософської антропології в структурі сучасного екзистенціального богослов’я як системи Гайдеґґерового та Бультманового позитивного знання. Важливою компонентою магістерської роботи є богословська інтерпретація автентичності буття людини в філософії екзистенціалізму та неортодоксії як специфічних формах європейського позацерковного богослов’я. Робота має важливе теоретичне і практичне значення. Її матеріали можуть бути використані в навчально-освітньому процесі, в тому числі й в практичній діяльності – формуванні навичок релігійної комунікації, місіонерського служіння, у сфері публічного релігійно-богословського дискурсу
Keywords: Святе Письмо, екзистенціалізм, фундаментальна онтологія, екзистенціальна герменевтика, постмодерністське богослов’я (теологія)