Належна організація адміністративного судового процесу та роль судді у її забезпеченні. - Паскар, Ауріка (Видавничий дім "Гельветика", 2025)
У статті досліджено проблему належної організації адміністративного судового процесу та роль судді у забезпеченні ефективності правосуддя, визначено ключові організаційні, процедурні та правові механізми, що забезпечують своєчасний, справедливий та неупере- джений розгляд адміністративних справ, а також дисциплінарну відповідальність суддів як ефективний інструмент підтримки високих професійних і етичних стандартів суддівської діяльності та гарантії законності й порядку. Метою дослідження є комплексне виявлення функцій судді, спрямованих на забезпечення належного процесуального порядку, дотримання принципів верховенства права, змагальності, диспозитивності та рівності сторін, а також оцінка впливу дисциплінарної відповідальності суддів на ефективність і якість адміністра- тивного судочинства, а також на підвищення довіри до судової влади. Стаття акцентує на необхідності поєднання процесуальної дисципліни з ефективним судовим захистом, наго- лошуючи, що надмірний формалізм у застосуванні процесуальних норм суперечить засадам адміністративного судочинства та, за позицією Європейського суду з прав людини, може призводити до порушення статті 6 Конвенції. У статті підкреслено, що суддя не лише контролює строки та порядок розгляду справи, а й активно втручається у збір доказів, усунення процесуальних порушень, керує дебатами, забезпечує всебічне з’ясування обста- вин справи, ініціює витребування необхідних документів та матеріалів, забезпечує повноту процесуального розгляду, що суттєво відрізняє адміністративне судочинство від цивіль- ного та господарського процесу. Підсумовано, що належна організація судового процесу під- вищує ефективність правосуддя, зміцнює довіру до судової влади, забезпечує дотримання права громадян на справедливий суд і судовий захист, а дисциплінарна відповідальність суд- дів застосовується лише за порушення професійних, етичних і процесуальних норм, не сто- сується змісту ухвалених рішень, гарантує баланс між незалежністю і підзвітністю суддів, а також сприяє формуванню високого рівня професійної культури, дотриманню стандартів правосуддя в державі.
Keywords: адміністративне судочинство, надмірний формалізм, дисциплінарна відповідальність судді, Європейський суд з прав людини, верховенство права, доступність адміністративного судочинства, принципи права, здійснення судочинства, права людини.