Юрій Андрухович. ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ У ДВАНАДЦЯТИ ТОМАХ. Том 12. ВД “Наукова думка” 2024. С. 542-563. 2 д. а. - Вардеванян, Світлана Іванівна (Наукова думка, 2024)
Розділ присвячено комплексному літературознавчому аналізу творчості видатного українського письменника, поета, есеїста та перекладача Юрія Андруховича (нар. 1960) та визначенню його місця в контексті сучасної української та центральноєвропейської літератури. Авторка досліджує еволюцію художнього стилю Андруховича, починаючи від його участі у формуванні літературного угруповання «Бу-Ба-Бу» (Бурлеск-Балаган-Буфонада) та «Станіславського феномену» кінця 1980-х – початку 1990-х років. Основна увага зосереджена на: 1. Поетиці постмодернізму: Детально аналізуються ключові особливості прози та поезії Андруховича, включаючи інтертекстуальність, карнавалізацію, жанрові експерименти, поєднання високого та низького стилів та їхню роль у деконструкції радянських і національних міфів. 2. Центральноєвропейська ідентичність та міфотворчість 3. Есеїстика та публіцистика: Оцінюється внесок Андруховича в розвиток української інтелектуальної есеїстики та його роль як культурного медіатора, що інтегрує українську культуру у світовий діалог. Розділ підсумовує значення Юрія Андруховича як одного з ключових модернізаторів української літератури на межі тисячоліть, чия творчість визначила естетичні орієнтири для багатьох наступних поколінь письменників.
Keywords: Юрій Андрухович, постмодернізм в українській літературі, метамодернізм, постколоніалізм