Професійна лексика говірки села Василів Кадубовецької ОТГ Чернівецького району Чернівецької області та вивчення мовних особливостей цієї говірки на факультативних заняттях ЗЗСО - Радик, Валентина Василівна (My University, 2025)
У кваліфікаційній роботі проаналізовано професійну лексику говірки села Василів Кадубовецької ОТГ Чернівецького району Чернівецької області та обґрунтовано використання діалектного матеріалу на факультативних заняттях ЗЗСО. Окреслено теоретичні засади вивчення говіркового мовлення, схарактеризовано історичні та лінгвальні відомості про село Василів. Лексико- семантичну класифікацію застосовано до опису ремісничої лексики, пов’язаної з жіночою працею, – вишиванням, ткацтвом, та професійної лексики чоловічих ремесел – ковальства, будівництва, ювелірної справи. Досліджено лексичні, фонетичні та граматичні особливості кожного угруповання слів. Розроблено конспекти факультативних занять, що мають практичне значення для вивчення рідного краю та української мови у закладах загальної середньої освіти.
Keywords: діалектологія; говірка; професійна лексика; фонетичний діалектизм; морфологічний діалектизм; семантичний діалектизм; факультативне заняття