Цифрові навички як фактор урізноманітнення навчально-методичного арсеналу у закладі вищої освіти - Мурадханян, Ірина Саркісовна; Черська, Жанна Борисівна; Слухенська, Руслана Василівна; Іванушко, Яна Григорівна (Видавнича група «Наукові перспективи», 2026)
Навчальні стратегії підготовки здобувачів вищої освіти відзначаються гнучкістю та динамічністю, що є відповіддю на сучасні соціокультурні виклики. Відзначається, що кластер гнучких навичок набув популярності ще в кінці минулого століття, постійно удосконалюючись та набуваючи нових форматів. Зазначається особливість системи вищої освіти, яка зводиться до узгодження компетентностей здобувачів з потенційними вимо гами професійного характеру. Мета статті полягає у визначенні актуального статусу гнучких навичок в парадигмі фахових компетентностей здобувача вищої освіти. Завдання наукової розвідки зосереджені на шляхах інтеграції soft skills до навчальних стратегій вищої школи та уточненні їхнього позиціону вання в освітній парадигмі загалом. Результати дослідження вказують на різний статус гнучких навичок в сучасній моделі вищої освіти. Частка soft-skills орієнтована на кластер життєвих навичок, які оптимізують взаємодію здобу вача освіти з навколишнім простором (професійним, побутовим, культурно світоглядним). Інший сегмент гнучких навичок зосереджений на практично-освітній складовій та визначає здатність здобувача освіти орієнтуватися в реаліях сучасного світу. Гнучкі навички передбачають сприйняття та аналіз соціокультурного впливу на вузькопрофесійні виміри фахової підготовки. Гнучкі навички постають маркером актуальності набутих компетентностей та їхньої затребуваності в конкретних соціокультурних умовах. Отже, кластер soft-skills є важливим фактором, який забезпечує сталість освітнього простору та сприяє стійкості освітньої системи та суб’єктів освітнього процесу в період турбулентності культурно-історичного характеру. Перспективи розгляду гнучких навичок в системі вищої освіти зводяться то кореляції цього потенціалу з загальноосвітніми настановами та фундаментальними навичками, які здобуваються в класичному навчальному процесі.
Keywords: soft-skills; освітні інновації; життєві навички; динамічність компетентностей; стійкість системи освіти