Циклічні зміни водності ріки Білий Черемош - Костенюк, Людмила Володимирівна; Kosteniuk, Liudmyla (Львів: Простір-М, 2023)
Наукове дослідження присвячене вивченню циклічних змін водності р. Білий Черемош за період регулярних спостережень на посту в с. Яблуниця з 1958−2021 р.р. Вихідна інформація необхідна для реалізації цього завдання отримана в Чернівецькому обласному центрі гідрометеорології та Центральній геофізичній обсерваторії. На основі отриманих даних побудовано графік циклічних змін осереднених витрат води на р. Білий Черемош. Методика побудови графіків подвійного плинучого осереднення витрат води дозволяє розмежувати багатоводні та маловодні періоди в загальному циклі зміни витрат, протягом всього періоду спостережень та охарактеризувати їх. Додатково на графіки нанесена лінія норми стоку (Qсер), що дозволяє визначити переходи між багато- та маловодними фазами циклу.
Cyclic chages in water flow of the White Cheremosh river
Keywords: водність; циклічні зміни; гідрологічний режим; динаміка водності; середньорічні витрати; норма стоку; модуль стоку; Білий Черемош