Реалізація принципу еволюційного тлумачення цифрових прав людини у практиці ЄСПЛ - Labyk, Anastasia; Stroich, Mariia; Karvatska, Svitlana (Видавничий дім «Гельветика», 2024)
У статті здійснено аналіз проблеми розуміння сутності нової специфічної категорії прав людини, пов’язаної із доступом до Всесвітньої мережі – цифрових прав людини та механізмів реалізації й захисту цих прав. Доведено, що одним із важливих проблем сучасного Інтернету стало питання конфіденційності та захисту персональних даних. Інтернет є не тільки потужним інструментом для забезпечення свободи слова, доступу до інформації та її розповсюдження, а й тим ресурсом, який супроводжують такі явища як виникнення і поширення кіберзлочинності, шахрайських схем, неконтрольованого некоректного використання персональних даних користувачів тощо. Ключові цифрові права людини – свобода вираження поглядів, право на доступ до Інтернету, право на анонімність, право на забуття та низка інших повинні бути законодавчо врегульовані, що захистить користувачів від різного роду неправомірних зловживань та шахрайства. У висновку зазначено, що застосований Європейським судом з прав людини принцип еволюційного тлумачення дозволив по-новому поглянути на цифрові права людини у контексті забезпечення свободи слова, доступу до інформації та її розповсюдження. Принцип еволюційного тлумачення став одним зі стовпів, на яких побудована правоінтерпретаційна практика Європейського суду з прав людини. Обгрунтовано, що ЄСПЛ визнав право на анонімність в Інтернеті одним із аспектів права на повагу до приватного життя, гарантованого Європейською конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод. Аналізуючи рішення ЄСПЛ у даній категорії справ, можна дійти висновку про те, що більшість Інтернет-прав Суд розглядає у контексті статті 8, яка передбачає повагу до приватного, сімейного життя особи, житла і кореспонденції, та статті 10, що закріплює свободу вираження поглядів.
Keywords: права людини; цифрові права людини; мережа Інтернет; тлумачення цифрових прав у практиці ЄСПЛ; право на доступ до Інтернету; право на анонімність у мережі; право на забуття в мережі