Специфіка перекладу інтертекстуальних елементів - Лоїк, А.І.; Заполовський, М.В. (СГ НТМ "Новий курс", 2025)
Дослідження систематизує основні принципи теорії інтертекстуальності, специфікуючи її до завдань перекладу. Визначається перекладознавчий статус базових інтертекстуальних одиниць, уточнюються їхні лінгвістичні та перекладознавчі параметри. Встановлюються форми й функції інтертекстуальних одиниць в німецькомовних текстах та ступінь їхньої відтворюваності при перекладі. Аналізуються можливості збереження функцій інтертекстуальних одиниць при перекладі. Прослідковується типологія факторів, що впливають на переклад інтертекстуальних одиниць.
Keywords: текст, оригінал, переклад, алюзія, цитата, ремінісценція