Гастрономічний туризм у Франції: сучасний стан, регіональні особливості та перспективи розвитку. - Чокан, Марія Костянтинівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2026)
Кваліфікаційну роботу присвячено комплексному дослідженню теоретико-методологічних засад, територіальної специфіки та стратегічних перспектив розвитку гастрономічного туризму у Франції в умовах глобалізаційних, екологічних та цифрових трансформацій ринку. У роботі обґрунтовано поняття гастрономічного туризму, удосконалено класифікацію його видів із виділенням новітніх велнес-нутріціологічних та еко-локаворських підвидів. Здійснено глибокий історико-ретроспективний аналіз еволюції кулінарних подорожей та визначено роль гастрономії у капіталізації міжнародного іміджу країни. Проаналізовано кулінарну спадщину Франції як базовий туристичний ресурс. Проведено порівняльно-географічний аналіз ключових гастрономічних регіонів (Ельзас, Бургундія, Прованс, Нормандія, Бордо), систематизовано провідні подієві заходи, тематичні лінійні маршрути та фестивалі країни. Визначено роль французької кулінарної матриці у структуруванні світового ресторанного менеджменту та етикету. У межах практичної реалізації дослідження розроблено збалансований анімаційноекскурсійний тур «Винна мандрівка Францією».
Keywords: Гастрономічний туризм, Франція, кулінарна спадщина, винний маршрут, інновації, маркетинг дестинацій.