Discrimination on the grounds of sexual orientation and gender identity in Ukraine - Hetmanseva, Nina; Кіріяк; Kiriiak, Оксана; Oksana (My University, 2020)
The basic principles of preventing and combating discrimination are enshrined in international legal instruments and implemented at the national level, but this does not guarantee the effective implementation of protection of persons against discrimination on the grounds of sexual orientation and gender identity. The lack of a clear and effective mechanism for responding to any manifestations of discrimination, its prevention and counteraction creates new forms of discrimination and further exacerbates the already unresolved problems in society. Given that the LGBT movement is a discriminatory stratum, the need to effectively combat and protect against discrimination on the grounds of sexual orientation or gender identity in order to realize the rights of individuals in various spheres of society is emphasized./ Базові засади запобігання дискримінації та її подолання визначені у міжнародних правових документах та реалізовані на національному рівні, однак не гарантують успішного захисту осіб, які зазнають дикримінації за сексуальну орієнтацію та гендерну ідентифікацію. Відсутність чіткого і успішного механізму реагування на всі види дискримінації, її недопущення та протидія творять нові форми дикримінації і додатково погіршують вже існуючі проблеми в суспільстві. Беручи до уваги, що рух LGBT є групою, яка зазнає дискримінації, наголошено на необхідності успішного подолання та охорони стосовно дискримінацції з точки зору сексуальної орієнтації або гендерної ідентичності з метою реалізації індивідуальних прав у різних суспільних сферах./ Podstawowe zasady zapobiegania dyskryminacji i jej zwalczania są zapisane w międzynarodowych instrumentach prawnych i wdrażane na szczeblu krajowym, ale niegwarantuje to skutecznego wdrożenia ochrony osób przed dyskryminacją ze względu na orientację seksualną i tożsamość płciową. Brak jasnego i skutecznego mechanizmu reagowania na wszelkie przejawy dyskryminacji, jej zapobieganie i przeciwdziałanie tworzy nowe formy dyskryminacji i dodatkowo pogarsza i tak już nierozwiązane problemy w społeczeństwie. Biorąc pod uwagę, że ruch LGBT jest warstwą dyskryminującą, podkreślasię potrzebę skutecznego zwalczania i ochrony przed dyskryminacją ze względu na orientację seksualną lub tożsamość płciową w celu realizacji praw jednostek w różnych sferach społecznych.
Дискримінація на підставі сексуальної орієнтації та гендерної ідентифікації в Україні.
Dyskryminacja ze wzglfdu na orienta j seksualnq i tozsamosc ptciowqna Ukrainie
Keywords: discrimination; gender identity; sexual orientation; equality o f rights; дискримінація; гендерна ідентичність; сексуальна орієнтація; рівність прав; dyskryminacja; tozsamosc plciowa; orientacja seksualna; rownoscpraw