Соціальна та освітня інклюзія: історія, сучасність, перспективи розвитку: колективна монографія у 2 частинах. Частина 1. Інституційні та особистісні аспекти впровадження в Україні. - Миронова, Світлана; Буйняк, Мар’яна; Платаш, Лариса; Гаяш, Оксана; Барабащук, Ганна; Блінов, Олег; Гуцуляк, Наталія; Камбур, Андрій; Дмітрієва, Оксана; Душкевич, Мар’яна; Канівець, Тетяна; Костик, Василь; et al. (Чернівці: Технодрук, 2021)
У колективній монографії проаналізовано теоретичні та прикладні питання організації освітньої та соціальної інклюзії осіб з особливостями розвитку. Співавтори першого розділу доводять про важливість якісної управлінської, організаційної діяльності, забезпечення психологічної безпеки. У наступних трьох розділах окрему увагу приділено технологічному аспекту інклюзії осіб порушеним зором та слухом, питанням розвитку фахового партнерства в інклюзії та особистісного потенціалу людини в умовах інклюзії. Автори презентують власне бачення потенціалу доступного середовища для осіб з особливостями психофізичного розвитку. Представлені у монографії матеріали можуть бути корисні науковцям, науково-педагогічним працівникам, здобувачам наукових ступенів, студентам закладів передвищої та вищої освіти, а також усім, хто цікавиться проблемами інклюзивної освіти.
Social and Educational Inclusion: History, Modernity, Prospects for Development: Collective monograph in 2 parts. Part 1. Institutional and Personal Aspects of Implementation in Ukraine
Keywords: інклюзивна та спеціальна форми навчання; заклад інклюзивної освіти; інклюзивне освітнє середовище; Кохлеарна імплантація; Нейропедагогічний вплив; особливі потреби інклюзивного класу; Соціальне середовище в інклюзивному класі; Білінгвальне навчання студентів; соціальне самопочуття людей з інвалідністю; Ресоціалізаційні практики; відтворення життєвого простору особистості