Роль читача в системі авторських естетичних цінностей - Томусяк, Аліна (Одеса: Міжнародний гуманітарний університет, 2020)
Автор художнього тексту досягає ефекту прагматичного впливу на читача шляхом комплексної взаємодії всіх елементів набору його зображально-виражальних засобів, з одного боку, і взаємодії письменника й читача, з іншого, що, в свою чергу, передбачає механізм декодування адресатом усіх можливих експліцитних й імпліцитних смислів, які є складниками замислу митця. Саме текст як цілісне утворення з багаторівневою ієрархією й розмаїттям мовних одиниць репрезентує художньо-образне бачення письменником навколишнього світу, мовленнєво-творчий потенціал митця.Талант митця саме у тому, щоб силою художнього слова, синтаксичної форми впливати на читача, збуджувати його різноманітну уяву, думки, почуття, сприяти дотворюванню художнього змісту, пробуджувати його емоції. І природнім є те, що нові, свіжі переживання завжди спираються на досвід читача.
Keywords: Художній текст, читач, текстова комунікація, конситуація