ПОЗАКЛАСНА СПОРТИВНО-МАСОВА РОБОТА З УЧНЯМИ СЕРЕДНЬОЇ ШКОЛИ, ЯК ЕЛЕМЕНТ ПІДВИЩЕННЯ МОТИВАЦІЇ ДО РУХОВОЇ АКТИВНОСТІ - Коршенко, Микола (My University, 2024)
У сучасному світі питання гармонійного фізичного розвитку підлітків є вкрай важливим. Фізичне виховання у школі не лише сприяє поліпшенню фізичного стану учнів, а й відіграє роль у розвитку соціальних навичок, вихованні морально-вольових якостей, а також у формуванні здорового способу життя. Позакласна спортивно-масова робота є ключовим елементом популяризації фізичної активності серед школярів і розвитку їхньої зацікавленості у спорті. Використання позакласних фізкультурно-спортивних заходів сприятиме ефективному досягненню цілей фізичного виховання та формуванню у підлітків стійкої мотивації до занять фізичною культурою. У роботі проаналізовано методику та завдання проведення спортивно- масових заходів, зокрема їхній вплив на розвиток фізичних якостей, покращення стану здоров’я та мотивацію учнів; встановлено, що позакласні заняття позитивно впливають на зацікавленість учнів у фізичній активності, сприяють вихованню командного духу та соціальних навичок та експериментально підтверджено, що спортивно-масові заходи підвищують бажання учнів займатися фізичною культурою у подальшому житті. Результати дослідження можуть бути використані вчителями фізичної культури для розробки методик проведення позакласних спортивних заходів, які ефективно підвищують мотивацію до рухової активності серед учнів середньої школи.
Keywords: позакласна робота, спортивно-масові заходи, мотивація, фізична активність, середній шкільний вік, фізичне виховання.