Вивчення молодшими школярами природничої освітньої галузі засобами усної народної творчості - Черняк, Валерія Василівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню використання засобів усної народної творчості у процесі вивчення природничої освітньої галузі молодшими школярами. У першому розділі аналізується наукова література щодо інтеграції фольклорних елементів у навчальний процес початкової школи, розглядаються психолого-педагогічні аспекти впливу народної творчості на розвиток дітей та освітній потенціал фольклору у формуванні природничих знань. У другому розділі увага зосереджена на особливостях застосування народної творчості в навчанні природничої освітньої галузі. Представлене констатувальне дослідження використання вчителями початкових класів засобів усної народної творчості при ознайомленні учнів з природою. Розглядається вивчення паремій та народного календаря, що сприяє кращому розумінню природних циклів та явищ, а також формує екологічну свідомість у дітей.
Keywords: фольклор; народний календар; паремії; молодші школярі; природнича освітня галузь; усна народна творчість