Віктимологічна характеристика жертв дорожньо-транспортних пригод - Stratii, Oleksii (Технодрук, 2021)
Кримінальні правопорушення проти безпеки дорожнього руху – це окрема група суспільно-небезпечних діянь, що посягають на відносини безпеки експлуатації механічних транспортних засобів у сфері дорожнього руху та завдають суспільству шкоду, пов’язану із загибеллю і травмуванням людей. Частина кримінальних правопорушень проти безпеки дорожнього руху вчиняється в результаті протиправної поведінки жертви, що потребує вивчення її особистості, механізму поведінки та мотивації. У кримінології особистість потерпілого розглядається через категорію віктимності, як складного соціально-психологічного явища, що характеризує потерпілих від кримінальних правопорушень.
Keywords: віктимологія, дтп